Szeptember 15-én Miskolcon is indul a fűtési idény a jogszabályok szerint

Megosztás

Bár jelenleg, a 30 fokot meghaladó nappali hőmérsékleteknél furcsa erre gondolni, de hivatalosan péntektől indul a fűtési idény a borsodi városokban is. Ez persze nem jelenti azt, hogy 15-én azonnal telibe rácsavarják a fűtést, de már nem sok idő van addig, ameddig a lehűlés valóban indokolttá teszi ezt.

A MIHŐ Kft. szakemberei az elmúlt hónapokban azon dolgoztak, hogy mindent előkészítsenek a biztonságos őszi fűtésindításhoz. A részletekről a Minap.hu számolt be.

Bernáthné Barczi Judit, a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa arról tájékoztatott, hogy a szakembereik minden nyáron elvégzik a rendszeren azokat a legfontosabb karbantartási és korszerűsítési munkákat, amelyek biztosítják, hogy a következő fűtési idényben is melegek legyenek a radiátorok a több mint 32 ezer ügyfelük otthonában.

Ismertette, a tervezett karbantartási feladatokat elvégezték. A MIHŐ beruházásai közül még tart az avasi körösítő vezeték első ütemének kiépítése. A lakótelep üzembiztonságának növelése érdekében mintegy 220 méteren új, korszerű és energiatakarékosabb, előreszigetelt acél csővezeték kerül a földbe.

– Ennek a vezetéknek az üzembe helyezését fogjuk még elvégezni a közeljövőben, ami a meglévő hálózatra való csatlakozás miatt egy rövidebb szolgáltatáskiesést okoz. Az üzembehelyezés konkrét időpontját az időjárási viszonyokhoz igazodva jelöljük ki, és erről az érintetteket tájékoztatni fogjuk – tudatta.

Arra is emlékeztetett, hogy jogszabály szerint a fűtési idény szeptember 15-étől a következő év május 15-éig tart.

A fűtési szolgáltatás megkezdése, a felhasználóval, vagy a tulajdonosok közösségének megbízottjával kötött megállapodás szerint történik. Ennek több módja van. Egyrészt, amikor a felhasználó, vagy a tulajdonosok közössége dönt a fűtés megkezdésének időpontjáról. Ekkor a megrendelését írásban, megfelelő időbeli előretartással megküldi a távhőszolgáltató műszaki ügyeletének.

– Ezt a megoldást többségében a külön kezelt intézmények és az egyéb felhasználók, mint például iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények és üzletek alkalmazzák – mutatott rá.

A másik lehetőség a többségében lakosságra jellemző megoldás: a távhőszolgáltatóra bízzák a fűtés indítását. Ezeknél az épületeknél a MIHŐ Kft. az időjárási viszonyoktól függően helyezi üzembe a fűtőberendezések központi elemeit.

– A MIHŐ akkor indítja el a fűtésszolgáltatást – több időjárási tényezőt is figyelembe véve -, ha a gáznapi átlagos külső középhőmérséklet előreláthatólag nem haladja meg a 10 Celsius-fokot, illetve három egymást követő napon a 12 Celsius-fokot – mondta el Bernáthné Barczi Judit.

Végül elmondta, hogy az automatikus fűtésindítás időpontjáról az eddig megszokott módon, tehát a helyi médiumokon (újság, rádió, TV), továbbá a MIHŐ honlapján és Facebook-oldalán értesítik az ügyfeleket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek